شنبه 29 اردیبهشت 1403
  
  •  عنوان پروژه: استقرار و بهره‏ برداری سامانه فرجام فراپرداز
  •   عنوان پروژه به انگلیسی: Deployment and operation of FARJAM-FARAPARDAZ system
  •  کد پروژه: CIO-14
  •  وضعیت پروژه:  خاتمه یافته
  •  مدیر پروژه: جناب آقای علیرضا کمانی
  •  مجری پروژه: مدیر تشکیلات، روش‏ها و فناوری اطلاعات
  •  واحد مجری: مدیریت تشکیلات، روش‏ها و فناوری اطلاعات
  •  کار فرما: پژوهشگاه نیرو
  •  بهره بردار:  معاونت توسعه مدیریت و منابع
  •  کارشناس کنترل پروژه:  سرکار خانم عبدی
  •  مدت زمان اجرا:  8 ماه
  •  همکاران پروژه:  مدیریت مالی و ذیحسابی
    جناب آقای علیرضا کمانی
    جناب آقای محمد رضا صحرایی

ضرورت اجرای پروژه

در اکثر شرکت های بزرگ و سازمان های دولتی از سامانه های یکپارچه به دلیل ایجاد شرایط با کمترین تداخل استقبال شده و در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند. لذا توسعه نرم افزار و سامانه های موجود و حرکت به سمت یکپارچه سازی آن ها امری مهم تلقی می شود که ضمن ایجاد هماهنگی سریع واحدها، ادبیات و قوانین هر واحد در آن پیاده سازی می شود و بجای بهره وری از چندین نرم افزار مستقل که شرکت و سازمان را محدود به نفرات می کند که سیستم را به افرادی مسلط به قوانین مالی و معاملاتی بین واحدها وابسته می کند، با اجرای صحیح این طرح براحتی سیستمی یکپارچه که در آن قوانین مرتبط پیاده سازی شده مانع وابستگی شرکت یا سازمان به شخص شده و سهولت را برای همکاران کاربر ایجاد کرده و سبب کاهش خطای انسانی خواهد شد.
لذا در راستای نیل به اهداف برنامه توسعه و تحقق دولت الکترونیک و همچنین استراتژی های کلان پژوهشگاه نیرو به منظور پاسخ به نیازمندی های مجموعه جهت ایفای نقش مناسب در مدیریت تحقیقات صنعت برق، توسعه سیستم ها و نرم افزارهای اطلاعاتی ضروری است. لازم به ذکر است که این موضوع صرفاً محدود به توسعه سیستم ها نبوده و هم راستا با استراتژی های کلان فرایندهای اجرایی نیز در زمان توسعه سیستم ها باز طراحی خواهند شد.


هدف اصلی

به طور کلی در این پروژه هدف اصلی شامل یکپارچه سازی اطلاعات و دسترسی سریع و آسان ذینفعان داخلی پژوهشگاه نیرو اعم از امور مالی، بازرگانی، اداری، پشتیبانی، زیرساخت، حقوقی و قراردادها نسبت به اطلاعات تولیدی در امور مالی بوده است. به عبارت دیگر استقرار نظام های مالی و اداری نوین و چابک، بهبود ابزارهای گزارش سازی و کاهش بروکراسی اداری از اهداف اصلی این پروژه است.


اقلام قابل تحویل و دستاوردهای پروژه

یک سامانه نرم افزار یکپارچه خواهد بود که شامل یکپارچه سازی اطلاعات و دسترسی سریع و آسان ذینفعان داخلی پژوهشگاه نیرو اعم از کلیه واحدها نسبت به اطلاعات تولیدی در امور مالی خواهد بود. این سامانه شامل زیر سامانه یا نرم افزارهای دفتر داری، حقوق و دستمزد، تدارکات، گردش کار بوده که مستندات پیاده سازی و دستورالعمل های راهبری و مدیریت و کاربری نیز تحویل خواهد شد.
با توجه به اینکه مکانیزاسیون فرایندهای مالی و تدارکات از اولویت های مجموعه در راستای ارتقای بهره وری و تسریع این فرایند ها است، لذا با بهره برداری از این سیستم و اصلاح فرایندهای مالی تغییر محسوسی در سبک رفتار سازمانی و کیفیت پاسخگویی ایجاد خواهد شد. این موضوع ناشی از اصلاحات ایجاد شده در فرایندها و بهره گیری از ابزارهای مدرن در جهت استقرار نظام های مالی نوین در مجموعه است. لذا دستاوردهای عمده این طرح عبارتند از:
ارتقای منزلت مراجعین و بهبود کیفیت پاسخگویی
کاهش زمان و هزینه اجرای فعالیت های اداری و مالی
شفاف سازی در دسترسی به خدمات اداری و مالی
مکانیزاسیون و کاهش مراودات فیزیکی در سطح حوزه های اداری و مالی
امکان ارائه گزارش ها از کلیه فرایندها و امور اجرایی و ترازهای مالی


موارد خارج از محدوده پروژه

یکپارچه سازی محدود به حوزه معاونت توسعه مدیریت و منابع در پژوهشگاه نیرو بوده که شامل امور مالی، بازرگانی، اداری، پشتیبانی، زیرساخت، حقوقی و قراردادها می باشند. فرایندهای مرتبط با حوزه منابع انسانی و امور مرتبط با حوزه پشتیبانی و امور زیربنایی با رویکرد سرویس گرایی و کلیه فرایندهای فنی بخش صف مجموعه را شامل می شود.


ریسک‌های کلان

در صورت موفق نبودن در یکپارچه سازی این سامانه در امور واحدهای مورد نظر و دور شدن از هدف اصلی این پروژه ممکن است وضعیت امور مالی نسبت به شرایط حال حاضر نامناسب تر نیز بشود؛ لذا نظارت بر اجرای درست هدف اصلی از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود. برخی دیگر از مشکلات احتمالی در اجرای این طرح در ذیل به صورت مختصر اشاره شده است:
بروز مشکلات احتمالی نحوه مهاجرت از نرم افزار فعلی به نرم افزار موضوع پروژه
بازبینی فرایندهای مالی و احتمال ایجاد تغییرات در فرایندهای میان حوزه ای
ریسک یکپارچه سازی میان نرم افزارهای موضوع پروژه با دیگر نرم افزارها و سامانه های نظارتی و مدیریتی
ریسک سفارشی سازی بر اساس نیازمندی های پژوهشگاه و مشکلات احتمالی در بروز رسانی های آتی


محدودیت‌ها و فرضیات پروژه

در کاربر پسند شدن سامانه مورد نظر تمام سعی صورت گیرد و حتی الامکان نظرات واحدهای مختلف در این خصوص اعمال شود.
یکپارچه سازی کل معاونت توسعه مدیریت و منابع هدف اصلی این پروژه است.
منابع مالی جهت خرید و اجرای این سامانه تخصیص داده شود.
پیاده سازی قوانین بالادستی در سامانه و در صورت نیاز امکانی ایجاد شود که سلسله مراتب و تاییدیه های مدیران ذیربط در هر حوزه و هر فعالیت دریافت شود. قوانین بالادستی که برای پیاده سازی سازمان تمام الکترونیک الزامات خاصی را می طلبد.
مصوبات هیات امنا در سامانه قابل پیاده سازی باشد و امکان تغییرات و توسعه در نرم افزار موجود باشد.
عدم وجود پایگاه داده های متناسب با فرایندهای طراحی شده و ضرورت تامین آن ها به صورت پیش نیاز، عدم مستندسازی فرایندهای جاری به صورت مکتوب و مدل سازی شده، عدم یکپارچگی در مدیریت فرایندهای جاری به خصوص فرایندهای میان حوزه ای از دیگر محدودیت های موجود در راستای اجرای این پروژه می باشند.


الزامات و قوانین بالادستی مرتبط

برنامه ششم توسعه وزارت اقتصاد و امور دارایی مبنی بر لزوم یکپارچه سازی سامانه های مالی در کل وزارت خانه های کشور.
مصوبات هیات امنا و مصوبات هیات رئیسه
آیین نامه مالی و معاملاتی پژوهشگاه نیرو
بخش نامه های وزارت دارایی، سازمان امور مالیاتی و دیوان محاسبات کشور


  •   ذی‌نفعان کلیدی پروژه:  جناب آقای علیرضا کمانی جناب آقای محمد رضا صحرایی جناب آقای محمد صادق باقرپور جناب آقای حمیدرضا افضلی جناب آقای حمید رضا میراسدی جناب آقای سید علیرضا مرجانمهر مدیریت مالی و ذیحسابی
  •   ساختار شکست پروژه:   استقرار نرم افزار دفتر اداری
    انتقال اطلاعات از سیستم جاری
    استقرار نرم افزار حقوق و دستمزد
    استقرار نرم افزار تدارکات
    پیاده سازی فرایندهای بازطراحی شده

لیست وقایع مهم

  •  



جستجو