وزارت نیرو، پژوهشگاه نیرو، طرح ارتقا توربین بزرگ گازی، پژوهشگاه نیرو
جمعه 07 اردیبهشت 1403

گزارشی از روند اجرای ارتقاء واحدهای نیروگاهی گازی با استفاده از توانمندی‌های داخلی

بنا به مفاد اسناد توسعه فناوری ، اجرای طرح ارتقاء توربین گازی بزرگ V94.2 در نیروگاه‌های گازی کشور توسط پژوهشگاه نیرو، بعنوان یکی از طرح‌های مهم و مورد نیاز بر پایه شرایط بومی کشور تعیین و از سال 1397 در دستور کار پژوهشگاه نیرو قرار گرفت.

21 آذر 1401 15:25
پژوهشگاه نیرو با حمایت شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی مبنی بر تشویق و ترغیب نیروگاه‌های گازی کشور به عقد قرارداد با پژوهشگاه در این خصوص، محوریت کار را بعهده گرفت و با جلب همکاری یک شرکت دانش بنیان و یک شرکت متولی زیر ساخت‌های تولید و نیازهای اجرائی طرح، نسبت به عملیاتی نمودن طرح مذکور در سطح نیروگاه‌های گازی کشور اقدام کرد.
پس از انجام بــررسی‌های کارشناسی و مطالعات فراوان در ایـن زمینه، در نهایت پس از اخذ مجــوزات لازم، شرکت دانش بنیان توربوکمپرسور تک خاورمیانه (توربوتک) به عنوان شرکت همکار فناوری پژوهشگاه نیرو انتخاب گردید و قراردادی بدین منظور با شرکت مذکور منعقد و مبادله گردید.
با همکاری شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی، واحد 2 کرمان جهت اجرای طرح ارتقاء واحدهای گازی به روش بازچینی پره‌های ثابت کمپرسور توربین در شرایط محیطی گرم (HAS) بعنوان پایلوت انتخاب گردید و طبق گزارش دستگاه نظارت در اردیبهشت ماه 1398 پس از نصب تجهیزات در محل واحد 2 کرمان عملیات اجرا و تست آن با موفقیت کامل توسط شرکت توربوتک انجام و لذا مراتب از حیث دانش فنی تأئید و نهائی گردید.
با توجه به موفقیت اجرای طرح و رضایت کامل کارفرمایان، در اواسط سال 1398 مراتب با ارائه گزارشی از سوی وزیروقت نیرو به استحضار رئیس جمهوری رسید و ایشان نیز طی مرقومه‌ای از تلاش وزارت نیرو برای بازیابی انرژی و کاهش قیمت برای دستیابی به آن تقدیر نمودند و متعاقباً هیأت وزیـــران این طرح را بعنوان طرح ملی شناسائی نمــود و مقـــرر گردیــد موضــوع به شکل گستــــرده‌ای در سطح نیــــروگاه‌های گازی کشـــور اجـــراء گــردد. تاکنون پروژه‌های موفقی در حوزه ارتقاء واحدهای نیروگاهی با همکاری شرکت مذکور به انجام رسیده است و پروژه‌‎های ارزشمندی نیز در حال انجام می‌باشند که برخی از آنها از این قرار معرفی می‌گردند:

ارتقاء جزئی عملکرد توربین‌های گازی و افزایش توان تولیدی واحدهای نیروگاه‌های ایسین، شیروان، شهید کاوه قائن، کرمان، یزد، بمپور، خوی و شهید رجائی
ارتقاء اساسی واحدهای گازی نیروگاه‌های کرمان و بمپور در شرایط محیطی گرم به روش بازچینش پره‌های کمپرسور (HAS)
توسعه فناوری های مرتبط با ارتقای عمر و عملکرد توربین گازی NGT-150
ارتقاء اساسی همزمان عمر، توان و عمل کرد توربین های گازی نیروگاهی جهت انطباق با شرایط ویژه پیک شبکه برق ایران
بهبود عمر و بازده توربین های گازی v94.2 با اصلاح فلسفه کنترل

اهم فعالیت‌های صورت گرفته در دو نوع توربین گازی V94.2 و GEF9 شامل تطبیق آنها با شرایط محیطی نصب و افزایش توان و عمر این واحد‌ها در ساعات مختلف و بخصوص پیک تولید می‌باشد. امروز با استفاده از توانمندی‌های داخلی این فناوری‌ها در برخی واحد‌ها بکار گرفته شده و در حال برنامه ریزی و اجرا بر روی ناوگان می‌باشد
در حال حاضر در مرکز تخصصی نوآوری و توسعه فناوری ارتقاء واحدهای نیروگاهی اجرای طرح +HAS در یک واحد نیروگاه بمپور، دو واحد نیروگاه کرمان و یک واحد نیروگاه ایسین برنامه‌ریزی شده است تا در پیک مصرف سال 1402 با افزایش ظرفیت حدودا 40 مگاواتی نقش ارزشمندی را در ارتقاء واحدهای نیروگاهی کشور ایفا نماید.