جمعه 07 اردیبهشت 1403

سیستم تحریک استاتیک نیروگاه برقابی لوارک در پژوهشگاه نیرو ساخته شد

سیستم تحریک استاتیک ژنراتور سنکرون برای نیروگاه برقابی لوارک با اتکا به توان داخلی در پژوهشگاه نیرو ساخته شد و عملیات نصب آن در نیروگاه لوارک بزودی انجام شده و به بهره برداری می‌رسد.

سیستم تحریک استاتیک نیروگاه برقابی لوارک در پژوهشگاه نیرو ساخته شد
12 تیر 1396 10:13

پروژه حاضر به سفارش شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران از سال 93 آغاز شده و هم اکنون مراحل تست آن در محل آزمایشگاه جهاد دانشگاهی علم و صنعت رو به پایان می باشد و قرار است که نصب آن در نیروگاه از ابتدای مرداد ماه سالجاری آغاز شود.

سیستم تحریک وسیله ای است که برای ایجاد میدان در ژنراتور و تولید ولتاژ به کار می رود. این وسیله یکی از مهمترین ابزارهای کنترل نیروگاه محسوب می شود، بدین معنی که به کمک آن می توان ولتاژ ترمینال ژنراتور را کنترل کرده و به حفظ پایداری و قابلیت اطمینان شبکه کمک نمود.

سیستم های تحریک در گذشته فقط از چند کشور اروپایی شامل آلمان، اتریش و سوئد و فرانسه وارد می شد که با آغاز تحریم ها، کشور در تامین آن با مشکل مواجه شد. طراحی و ساخت داخل سیستم های تحریک استاتیک نخستین بار توسط پژوهشگاه نیرو به سفارش شرکت مپنا در سال 88 برای واحدهای بخار 160 مگاواتی آغاز شد، که در حال حاضر اولین نمونه آن در نیروگاه پرند نصب شده است. پروژه حاضر که ساخت سیستم تحریک استاتیک برای واحدهای برقابی می‌باشد از سال 93 آغاز شده که هم اکنون در حال اجراست. محصول این پروژه طبق برنامه قرار است در نیروگاه لوارک به بهره برداری برسد.

سیستم تحریک استاتیک به علت اینکه هیچ عنصر دواری در ساختمان آن به کار گرفته نشده است، هم از نظر دینامیک و سرعت عمل و هم از نظر نیاز کمتر به سرویس و نگهداری، دارای مزیت می باشد. از دستاوردهای هر دو پروژه (پروژه قبلی و پروژه حاضر) اینکه هر دو با اتکای کامل به توان داخلی اجرا شده و دانش فنی کاملا بومی تدوین گردیده است. کشورهای اروپایی سالیان متمادی فقط نسبت به فروش محصولات خود مبادرت نموده و از در اختیار گذاشتن دانش فنی آنها ممانعت می نمودند، لیکن اکنون این دستگاه در داخل ساخته شده و با آخرین استانداردهای بین المللی مطابقت کامل دارد.

کارفرمای این پروژه شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران می باشد. میزان سرمایه گذاری انجام شده حدود یک میلیارد تومان و قیمت تمام شده محصول حدود 200 تا 250 میلیون تومان است، که در حدود یک چهارم قیمت مشابه خارجی آن است.