در مجموعه پژوهشگاه نیرو طرح سامانه شبکه پیشرفته بازار برق ایران به کارفرمایی شرکت مدیریت شبکه در قالب هشت پروژه در حال انجام است . محصول نهایی این پروژهها نرمافزارهایی خواهد بود که در شرکت مدیریت شبکه بکار گرفته خواهند شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه نیرو؛ روز یکشنبه 17 اردیبهشت ماه با حضور مهندس حائری مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه و دکتر قاضیزاده رئیس پژوهشگاه نیرو به همراه جمعی از مدیران و کارشناسان و همکاران طرح سامانه مذکور از پژوهشگاه نیرو، رونمایی از این دو نرم افزار انجام گرفت.
براساس این گزارش ابتدا سامانه صورت حساب بازار برق معرفی و ارائه گردید. این سامانه جدید مشتمل بر دو نرم افزار محاسباتی و مدیریت اطلاعات صورتحساب است که در چهار حوزه تولیدکنندگان، مصرف کنندگان، انتقال و سوخت مصرفی، صورت حسابها در دوره های زمانی روزانه، ماهیانه و سالیانه صادر میکند. در این صورتحسابها دادههای ورودی به صورت ساعت واحد محاسبه شده که به منظور افزایش سرعت محاسبات و صحتسنجی دادههای ورودی و نهایی سیستم، مجموعهای از الگوریتمهای هوشمند طراحی شده و در بستر محاسبات یکپارچه در سرور مرکزی وظیفه انجام این محاسبات پیچیده را بر عهده دارد. از اصلی ترین مزیت این سامانه صدور مکانیزم خودکار صدور صورتحساب بازار برق است که با کاهش 40 درصدی زمان انجام محاسبات همراه است.
گفتنی است که نرمافزار سامانه صورتحساب، بر محوریت وب نیز طراحی و پیادهسازی شده است و قابلیت مشاهده، مقایسه، تحلیل و آنالیز صورتحسابهای صادره را دارد. هم اکنون این نرم افزار در فاز اول به صورت اینترنت با قابلیت بهرهبرداری درون شبکه شرکت مدیریت شبکه برق ایران مورد استفاده قرار گرفته و در فاز دوم در بستر اینترنت در اختیار تمامی بازیگران بازار برق خواهد گرفت.
همچنین در این جلسه نرمافزار پیشبینی بار کوتاهمدت رونمایی شد. با توجه به اینکه امروزه پیشبینی بار کوتاه مدت یکی از مسایل بسیار مهم در برنامهریزی سیستمهای انرژی بهشمار میرود و بهبود دقت در پیشبینی بار موجب کاهش هزینههای ناشی از خطا در پیشبینی و بهینه کردن عملکرد سیستم میگردد؛ نرمافزار پیشبینی بار کوتاهمدت (STLF) با هدف پاسخگویی به نیازهای شرکت مدیریت شبکه برق ایران در این حوزه، توسط پژوهشگاه نیرو تهیه و تدوین شده است. این نرمافزار قابلیت انجام پیشبینی بار کوتاهمدت به چهار روش پیشرفته شامل روش پایگاه خبره، روش شبکهعصبی بیزین، روش فازی-عصبی و روش ترکیبی حداقل مربعات خطا را دارا است. از ویژگیهای این نرمافزار میتوان به دقت مناسب در پیشبینی بار روزهای عادی و خاص (شامل انواع مناسبتها و تعطیلات شمسی و قمری)، امکان پیشبینی بار از یک ساعت تا چندین روز آینده، درنظر گرفتن تأثیر شرایط جوی شامل دما، رطوبت، پوشش ابر و بارش، امکان پیشبینی بار به تفکیک مناطق تحت پوشش شرکتهای برق منطقهای و مناطق عمده و ارائه تفکیکی پیشبینی بار صنایع و برونمرزی در کنار پیشبینی بار کل سیستم، اشاره کرد. نتایج پیشبینی بار کوتاهمدت شبکه برق ایران توسط این نرمافزار برای کل سال 95 متوسط خطای % 1/66 را نشان میدهد که حاکی از دقت قابلقبول این نرمافزار میباشد.
براساس افق چشم انداز پژوهشگاه نیرو ایجاد نوآوریهای صنعت برق و انرژی و ارائه راهکارهای بهینه در فرآیندهای صنعت برق ترسیم شده و براساس برنامه ریزی های انجام شده برنامه های بهینه و کارآمدی در این حوزه در حال انجام است.